Under postpartumperioden är det gynnsamt att äta lite och ofta istället för att låta det gå många timmar mellan måltiderna. I de östra delarna av Asien uppmuntras nyblivna mammor att äta 6-8 gånger om dagen de första veckorna. Även svenska Livsmedelsverkets rekommendation för nyblivna mammor är att äta regelbundet, varierat och jämt fördelat över dagen.
Regelbundna måltider främjar matsmältningssystemet och håller blodsockret stabilt. För inspiration på vad man kan äta mellan huvudmålen har jag skapat en lista med söta och matiga mellanmål för dig som nyss har fött barn.
Söta mellanmål efter födseln
Gröt på quinoa, hirs eller amarant
Fruktsoppa
Nötter och torkad frukt (russin, gojibär, dadlar, katrinplommon, torkade fikon)
Färsk, rumstempererad frukt (papaya, körsbär, röda äpplen, fikon, persikor, plommon)
Glutenfritt bananbröd med nötsmör
Morot- och zucchinimuffins (finns på min meny)
Dadlar fyllda med tahini eller smör
Vaniljpudding gjord på ägg, grädde och gelatin
Nyponsoppa med vispad grädde och rostad mandel
Bovetepannkakor med keso, bipollen och honung
Energibollar baserade på torkad frukt, blötlagda nötter och kokosolja (tips: tillsätt matchapulver)
Matiga mellanmål efter födseln
Misosoppa med wakame, musslor, vårlök etc
En skål klibbigt ris med stekt ägg och furikake
En kopp benbuljong, kanske med grönsaker och pocherad ägg
Leverpastej på surdegsbröd
Frökex med getost, färska fikon och honung
Kokt ägg med gomashio (japanskt sesamsalt)
Förkokt vildris med tranbär, rostade pekannötter och lönnsirap
Viltköttbullar med rödbetssallad
Ångkokt broccoli med sesamolja
Scrambled eggs med keso (blanda i keso innan tillagning)
Det kan vara utmanande att förbereda dessa mellanmål för dig själv när du har en nyfödd bebis som kräver din fulla uppmärksamhet. Ägg och gröt är två tillgängliga alternativ även om du inte har postpartumstöd i hemmet. De kan förberedas och serveras på en mängd olika sätt.
Jag vill också tipsa om att ha en skål med torkad frukt och nötter på sängbordet eller soffbordet så att du har tillgång till energi och näring även om du är fast under en sovande eller ammande bebis. Jag gillar torkade fikon och hasselnötter. Glöm inte heller att fylla en termos med varmt te eller örtinfusion för värme och vätska. Jag brukar lägga i ett gäng gojibär i min örtinfusion för extra C-vitamin. C-vitamin är värmekänsligt så låt koppen svalna till rumstemperatur innan du tillsätter bären. Det är underbart gott!